SOŠ technická Zlaté Moravce


Projekty a súťaže

Ekologistika v praxi – solárny vtáčí hotel

Dôvodom, ktorý nás viedol k príprave mobilitného projektu v programe Erasmus+ je vyslanie našich študentov 4-ročných študijných odborov logistika a mechanik počítačových sietí do partnerskej školy v Českej republike za účelom ich ďalšieho osobného rozvoja, nadobudnutia a zlepšenia odborných kompetencií. Počas projektu si žiaci osvoja nasledovné kľúčové kompetencie: odborné zručnosti -prakticky zvládnuť pílenie a hobľovanie, brúsenie, vŕtanie, ohýbanie, strihanie materiálu a skrutkovanie, zručnosti v oblasti aplikácie alternatívnych zdrojov energie, spôsobilosť využívať informačno-komunikačné technológie – tvorba výkresovej dokumentácie v programe Solide Edge, prípadne CAD-CAM systémy a okrem toho môžu získať správny postoj k životnému prostrediu či prehĺbenie environmentálneho zmýšľania. Celkové trvanie projektu bude v rokoch 2016 - 2018, počas ktorých sa uskutočnia 4 dvojtýždňové turnusy, každý po 8 žiakov. Celkovo zapojíme do projektu 32 študentov. Stáž pre žiakov sa uskutoční v SŠ COPT Kroměříž v novovybudovaných dielňach. Výstupom projektu bude solárne kŕmidlo pre vtáky (1 ks v každom turnuse) vyrobené z recyklovaného dreva, vybavené vlastným zdrojom energie z fotovoltaického článku a kamerou umožňujúcou sledovať kŕmidlo cez internet, alebo zo záznamu z SD karty(okrem toho si každý študent zhotoví vlastné kŕmidlo). Termíny turnusov:

  • 1.turnus: 9.10. – 21.10.2016
  • 2.turnus: 26.3.-7.4.2017
  • 3.turnus: 8.10.-20.10.2017
  • 4.turnus: 11.3.-23.3.2018

Solárne kŕmidlo vyrobené účastníkmi stáže bude slúžiť vo vyučovacom procese v rámci hodín Ekológie, Občianskej náuky a pod. Na tabletoch, prípadne mobiloch budú môcť žiaci priamo alebo zo záznamu sledovať, aké druhy vtáctva sa vyskytujú v našom regióne, sledovať ich výskyt a množstvo v rôznych ročných obdobiach a podobne. Kŕmidlo zapožičiame i materským a základným školám v regióne, kde vyučujúci budú môcť svojim žiakom sprostredkovať život rôznych spevavých druhov. Absolventi projektu budú svoje vedomosti a zručnosti môcť uplatňovať a ďalej rozvíjať v ďalšom štúdiu a celoživotnom vzdelávaní sa. Po stáži obdržia Certifikát a Europass Mobilita. Projekt je financovaný Európskou úniou.-Vj-

Inteligentné technológie Európa 2020

Tento mobilitný projekt bol realizovaný v rokoch 2012-2014 na základe výzvy programu Leonardo da Vinci a bol financovaný z prostriedkov Európskej únie. Hlavným cieľom projektu bolo etapové zhotovenie solárneho kamerového systému. Projekt pozostával zo 4 turnusov, každého turnusu sa zúčastnilo 7 žiakov, celkovo bolo teda do projektu zapojených 28 žiakov odboru mechanik mechatronik, mechanik elektrotechnik, mechanik nastavovač a logistika. Dvojtýždňové zahraničné stáže sa uskutočňovali v Kroměříži vo firme ELKO EP s.r.o., ktorá už vyše 18 rokov vyvíja a vyrába modulové elektronické prístroje a je vybavená solárnou dielňou. Počas jednotlivých stáží účastníci pod vedením odborného pracovníka pracovali na aktivitách podľa vopred stanoveného programu a rozpracovaný projekt odovzdávali ďalšiemu turnusu, až kým nevznikol výsledný produkt projektu: solárny kamerový systém, ktorý funguje na princípe fotovoltaických článkov a využíva slnečnú energiu. Môže slúžiť napríklad ako spoľahlivý a pritom úsporný strážca parkoviska. Po stáži každý účastník projektu obdržal Certifikát a Europass Mobilita. Foto z projektu -Vj-

Projekt KOMPRAX – kompetencie pre prax

V školskom roku 2014/15 sa dvaja žiaci našej školy zapojili do Národného projektu KOMPRAX. Projekt „Školské lavičky“ vymysleli prváci Nikola Mankovecká a Erik Lipnický. Tri víkendy strávili v Kalinčiakove na chate Rekrea spolu s ďalšími 23 účastníkmi z iných škôl. Počas víkendov sa učili plánovať malé podnikateľské zámery, ktoré potom aj uskutočnili v praxi. Výsledkom ich snaženia bolo 5 drevených lavičiek pre študentov našej školy, ktoré zdobia školské chodby a spríjemňujú tak čakanie na vyučovanie. -Vj-

Spoločným dialógom proti kriminalite

Rada vlády SR pre prevenciu kriminality schválila SOŠ technickej Zlaté Moravce projekt pod názvom "Spoločným dialógom proti kriminalite", ktorý budeme realizovať v mesiacoch september - december 2010. Zámerom projektu je zrealizovať prednášky pre žiakov formou dialógu na témy šikanovania, drog, rasizmu, diskriminácie a obchodovania s ľuďmi. Okrem toho žiaci v septembri navštívia Múzeum polície ČR v Prahe a formou súťaže žiaci vytvoria prezentácie zamerané na boj proti kriminalite. Cieľom projektu je boj proti zlu, násiliu, závislostiam, predsudkom, rasizmu a neproduktívnemu spôsobu života. Projekt splní nielen informačnú, ale najmä preventívnu funkciu (poskytne konkrétne rady ako zvládať záťažové situácie, ako sa nestať obeťami trestného činu, kam sa obrátiť o pomoc a pod.). Projekt priblíži študentom históriu policajného zboru a formou exkurzie ponúkne žiakom poznatky vzniku a vývoja bezpečnostných zborov na území Slovenska a ČR ako aj súčasnú činnosť PZ SR. Realizáciou projektu očakávame hlavne predchádzanie sociálno-patologickým javom mládeže a zvyšovanie ich právneho povedomia v uvedených oblastiach.

Projekt "Solárne nabíjačky"

podporený Nadáciou Orange sme vypracovali s cieľom zaradiť do vzdelávacieho procesu netradičné vyučovanie, ktoré umožní žiakom rozvíjať svoje vedomosti, schopnosti a zručnosti, umožní im získať informácie novým, zaujímavým a interaktívnym spôsobom a poskytne možnosť prejaviť svoju osobnosť. Projekt sme realizovali s cieľovou skupinou 25 žiakov odboru Mechanik mechatronik. Vďaka tomuto projektu sa žiaci mohli vo firme SLOVAKIA SOLAR SYSTEM s.r.o. podieľať na výrobe solárnych nabíjačiek, ktorej prototyp navrhli a vyrobili naši a českí študenti v rámci mobilitného projektu SOLAR MUSIC, ktorý sme realizovali v rokoch 2007-2009. Vyrobené solárne nabíjačky žiaci priniesli na vyučovacie hodiny ekonomiky a marketingu. Hodiny ekonomiky sme realizovali inovatívnym spôsobom, založeným na skupinovom vyučovaní a brainstormingu. Hodiny marketingu sa uskutočňovali tiež netradičným spôsobom. Úlohou žiakov bolo kreatívnym spôsobom vyhotoviť rôzne reklamné plagáty, nástenky, letáky, prospekty a PC prezentácie na tieto výrobky. V škole postupne zavádzame netradičné formy vyučovania aj v iných predmetoch.

Projekt EU Too: Young People on Air 2010

Naši mechanici mechatronici druhák Alex Molnár a štvrták Peter Nipča sa zapojili do medzinárodného projektu EU Too: Youn People on Air, ktorého súčasťou je celoslovenská súťaž Mladý reportér. Prostredníctvom vlastných pohľadov a stanovísk spolu s moderátorkami tretiačkami odboru TAP Alexandrou Kováčovou a Monikou Šutkovou natočili a spracovali reportáž na tému alternatívnych zdrojov energie (slnečnej, vodnej, veternej a biomasy). Cieľom súťaže bolo zvýšiť aktívnu účasť mladých ľudí na živote spoločnosti a umožniť im prístup k inovatívnym formám vzdelávania.

 

SÚŤAŽE

Súťaž "Najlepší nápad" 2010

Vnímajúc potrebu "zelenej cesty" pre našu planétu sme sa rozhodli zapojiť do programu Najlepší nápad s podporou spoločnosti Západoslovenská energetika, člen skupiny EON, v spolupráci s UNI. Naši žiaci navrhli študentský biznis nápad Manažérska (zelená) taška, ktorej súčasťou bola solárna nabíjačka. Krajské kolo súťaže sa konalo v ZSE Bratislava 22. apríla 2010. Naši študenti 4.MM Radoslav Holý a Michal Martinec sa umiestnili na 2. mieste v kategórii Najlepší vynález OZE a od poroty získali i cenu sympatie.

Súťaž Enersol SK 2010 2010

Z krajského kola súťaže Enersol SK 2010, ktoré sa uskutočnilo v SOŠ technickej Zlaté Moravce, postúpilo do celoslovenského finále päť súťažných prác a medzi postupujúcimi boli i žiaci našej školy. Michal Martinec postúpil s prácou "Solárna vŕtačka" v tvorivej kategórii a Radoslav Holý so svojím reklamným spotom vo vedľajšej kategórii "Propagácia obnoviteľných zdrojov energie". Na celoštátnom kole, ktoré sa konalo v SOŠ v Senici začiatkom apríla , sa Holý umiestnil na 4. mieste a Martinec postúpil z 2. miesta do medzinárodného finále v Bratislave (konalo sa 23. apríla v Národnej rade SR). Reprezentačné družstvo SR (ktorého členom bol i náš žiak) obsadilo v oblasti OZE 1. miesto.

 

Spracovala Ing. Jarmila Bernathová