SOŠ Zlaté Moravce


Technical week 2020

Dostaňme techniku tam, kam patrí!

Slovensko – malá krajina s veľkým potenciálom v automobilovom, elektrotechnickom a strojárskom priemysle – stále bojuje s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily na rôznych postoch výroby.

Prečo je to tak? Prečo žiaci základných škôl nemajú záujem o profesie, ktoré majú budúcnosť? Zmení sa to niekedy? Pomôže duálne vzdelávanie vyriešiť tento problém? Odpovede nepoznáme, ale snažíme sa rôznymi dostupnými spôsobmi predstaviť techniku ako lukratívne povolanie, atraktívne nielen pre chlapcov, ale aj dievčatá, a že vôbec nie je také ťažké ju študovať, ako si mnohí myslia.

V týždni od 11. – 14.02.2020 sme na Strednej odbornej škole technickej, Ul. 1. mája 22, Zlaté Moravce otvorili brány žiakom základných škôl aj ich pedagógom a usporiadali pre nich ,,Technical week“. V rámci neho sa oboznámili so spôsobmi merania, kreslenia, kótovania výkresov, s výrobou súčiastok na programovo riadených strojoch, s činnosťou 3D tlačiarne, ale vyskúšali si aj prácu s pílkou či kladivom a zhotovili si tak výrobok podľa výkresu. V neposlednom rade im bola predstavená problematika finančnej gramotnosti a vyskúšali si aj program na výučbu 10-prstovej hmatovej metódy, ktorej ovládanie urýchľuje komunikáciu, ale aj prácu na PC. K jednotlivým úlohám ich sprevádzali žiaci 4. roč. našej školy a odborný výklad na stanovištiach zabezpečovali naši kvalifikovaní pedagógovia. Všetci účastníci zo ZŠ svorne skonštatovali, že deň strávený na našej škole bol pútavý a že technika naozaj nie je žiaden strašiak - naopak, ten kto ju pochopí, odhalí jej čaro a príťažlivosť.

Ako spomienku na úspešné absolvovanie podujatia "Technical week" dostal každý účastník certifikát, produkt z 3D tlačiarne a "auto", ktoré si vlastnoručne vyrobil.

Za správnosť, úpravu a vecnosť zodpovedájú autori príspevkov.

Foto z akcie -