SOŠ Zlaté Moravce


ENERSOL SK 2021

ENERSOL SK 2021

  Stredná odborná škola technická, Ul. 1. mája 22, Zlaté Moravce organizovala dňa 05. 03. 2021 krajské kolo 11-teho ročníka súťaže ENERSOL SK, ktorá je zameraná na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, energetické úspory, znižovanie emisií v doprave a ďalšie ekologické problémy. Krajské kolo prebehlo dištančnou formou. Do súťaže boli prihlásené práce v troch kategóriách – hlavná, tvorivá a propagačná zo štyroch stredných škôl Nitrianskeho samosprávneho kraja. V hlavnej kategórii získala naša žiačka 1. ročníka Diana Glósová 1. miesto s prácou „Geotermálna energia – nespútaná sila podzemia“ a v propagačnej kategórii žiačka 2. ročníka našej školy Henrieta Koprdová obsadila 1. miesto s prácou „Plasty nie sú žarty“. Obe postúpili na Celoslovenské kolo, ktorého organizátorom bola Stredná odborná škola podnikania v remeslách a službách, V. P. Tótha, Senica v dňoch 24. -26. 03. 2021. Celoslovenské kolo prebehlo formou on line prezentácií pred odbornou hodnotiacou komisiou. On line priestor technicky zabezpečovalo CVTI Banská Bystrica.

  Počas troch dní súťaže sa odprezentovalo 38 projektov z 8 krajov Slovenska. V hlavnej kategórii súťažilo 15 prác, z ktorých obsadila naša žiačka Diana Glósová skvelé 2. miesto, čím úspešne reprezentovala školu, ako aj Nitriansky samosprávny kraj a postúpila do medzinárodného kola, ktoré sa uskutoční na jeseň v Plzni v Českej republike.

  V propagačnej kategórii bolo odprezentovaných 10 prác, pričom žiačka našej školy Henrieta Koprdová obsadila delené 4. miesto.

  Sme radi, že aj v tomto náročnom období, keď sa školy, učitelia aj žiaci boria s on line vzdelávaním sa nájdu takí, ktorým nie je ľahostajný osud našej planéty. Svojimi myšlienkami, postojmi a prácami hľadajú cestu ako prispieť k ozdraveniu životného prostredia a k zlepšeniu života na našej planéte.

  S radosťou konštatujeme, že žiaci z našej školy už dlhé roky dosahujú významné úspechy v tejto súťaži a mnoho ich prác je dnes už využívaných v praxi.

  Eva Koprdová, Róbert Pallya

Za správnosť, úpravu a vecnosť zodpovedájú autori príspevkov.

Enersol_2021