SOŠ technická Zlaté Moravce


Enersol SK 2017

  Dňa 22.03.2017 Stredná odborná škola technická, Ul. 1.mája 22, Zlaté Moravce z poverenia Okresného úradu, Odboru školstva, Nitra organizovala krajské kolo súťaže ENERSOL SK 2017.

  Už 7. rok sa bez prestávky organizuje na Slovensku súťaž, ktorá aktívne prispieva k zvyšovaniu povedomia mládeže k ochrane životného prostredia. Každoročne sa v ňom prezentujú mladí ľudia svojimi skvelými nápadmi na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, na šetrenie energií a na propagáciu témy „Zelených energií“. Niektoré z týchto nápadov sa už dočkali aj komerčného využitia. Je potešiteľné, že nezaostávajú ani školy a žiaci z NSK, ktorí pravidelne obsadzujú najvyššie priečky v celoštátnom kole, ktorého sa zúčastňujú zástupcovia všetkých samosprávnych krajov. Súťaž ENERSOL, ktorú vyhlasuje MŠVVaŠ SR má aj medzinárodnú nadstavbu, kde postupujú najlepšie práce z jednotlivých krajín, kde táto súťaž prebieha. Slovensko na medzinárodnej scéne dosahuje každoročne úspechy. V tomto roku sa medzinárodné kolo súťaže ENERSOL bude konať v ČR v meste Hluboká nad Vltavou v dňoch 20. - 21.04.2017.

  Súťažné kategórie:

  1. Hlavná kategória – zameranie prác na témy v oblasti úspor energie, obnoviteľných zdrojov energie, znižovania emisií v doprave.
  2. Tvorivá kategória – projekty, výsledkom tvorivej činnosti je vytvorenie funkčných výrobkov, ktoré sú zamerané na využívanie obnoviteľných zdrojov energií.
  3. Propagačná kategória – doplnková forma propagácie tém projektových úloh. Jej obsah je zameraný na tvorivú umeleckú činnosť.

Výsledková listina – postupujúce práce do celoslovenského finále:

  1. Hlavná kategória:
    • 1. miesto – žiaci Tomáš Andel, Marián Franko, SPŠ strojnícka a elektrotechnická, Fraňa Kráľa 20, Nitra, názov práce: „Kompenzátor účinníka – nech sa straty stratia“.
    • 2. miesto – žiačka Natália Prochácková, SOŠ hotelových služieb a obchodu, Zdravotnícka 3, Nové Zámky, názov práce: „Dažďová farma“.
  2. Tvorivá kategória:
    • 1. miesto – žiaci Štefan Čulík, Martina Beňačková, SOŠ technická, Ul. 1.mája 22, Zlaté Moravce, názov práce: „Solárny vtáčí hotel“.
    • 2. miesto – žiak Áron Vangeľ, Spojená škola, Komárňanská 28, Nové Zámky, názov práce: „Elektroinštalácia“.
  3. Propagačná kategória:
    • 1. miesto – žiačky Lujza Masaryková, Martina Beňačková, SOŠ technická, Ul. 1.mája 22, Zlaté Moravce, názov práce: „Klimatizovaný psí príbytok – brožúra“.

 Celoštátne kolo súťaže ENERSOL SK 2017 sa uskutoční 11. - 12.04.2017 v Senici. Autor článku: Mgr. Róbert Pallya, predseda KK Enersol SK 2017

Za správnosť, úpravu a vecnosť zodpovedá autor príspevku.

Foto z Enersolu 2017 -

POPS 2016/2017