SOŠ Zlaté Moravce


DOD 2019


Deň otvorených dverí.

V záujme odprezentovať odbory, úspechy, aktivity, ako aj najnovšie technológie a vybavenie učební a dielní, každá stredná škola otvára svoje brány pre žiakov základných škôl, ich rodičov, pedagógov, či výchovných poradcov. Inak to nebolo ani 15.11.2019, kedy sa konal Deň otvorených dverí na Strednej odbornej škole technickej, Ul. 1. mája 22, Zlaté Moravce za účasti firiem, zapojených do systému duálneho vzdelávania.

Žiaci školy sami predstavili odbory, ktoré študujú, ako aj firmu, kde vykonávajú odborný výcvik. Boli pripravení odpovedať na zvedavé otázky, ktorých nebolo málo, najmä počas prehliadky priestorov školy. Žiaci ZŠ si mohli vyskúšať kreslenie v programe Eagle, 10-prstovú hmatovú metódu, meracie pracovisko pre strojárske, ale aj elektrotechnické predmety, ako aj programovanie CNC strojov a mnohé iné aktivity, ktoré približujú žiakom základných škôl technické povolania. So záujmom sa pýtali aj zástupcov zamestnávateľov z Nitry, Zlatých Moraviec a Vrábľov, aké odbory ponúkajú pre školský rok 2020/2021, ktorí im podali vyčerpávajúce odpovede a ozrejmili im, že bude z čoho vyberať.

Sprevádzajúci pedagógovia upriamili pozornosť aj na mimoškolské aktivity žiakov – krúžkovú činnosť, úspešné súťažné výrobky žiakov, s ktorými šíria dobré meno školy ako aj mesta Zlaté Moravce na celoslovenskej a na medzinárodnej úrovni.

Počas jedného dňa navštívilo našu školu vyše 100 žiakov základných škôl aj so svojimi zákonnými zástupcami a pedagógmi, čo predčilo naše očakávania. Teší nás aj účasť žiakov zo ZŠ z väčšej diaľky, čo svedčí o tom, že dobré meno školy sa šíri aj za hranice Nitrianskeho samosprávneho kraja

Jeden DOD sa skončil, ďalšie aktivity sa pripravujú, ale priestory našej školy sú otvorené každý pracovný deň, nakoľko oboznamovať verejnosť a záujemcov o štúdium s našimi odbormi je pre nás priorita. Technika má budúcnosť, technika má uplatnenie aj dobré finančné ohodnotenie a je dôležité o tom informovať hlavne tých, ktorí sa v najbližšom období budú rozhodovať o svojom povolaní, čiže o celej svojej aktívnej budúcnosti. Veríme, že sa rozhodnú správne a naše študijné či učebné odbory a systém duálneho vzdelávania, ktorý sa uplatňuje na našej škole, im pri rozhodovaní pomôžu.

Ing. Eva Koprdová, riaditeľka školy

Za správnosť, úpravu a vecnosť zodpovedá autor príspevku.

Foto z DOD -