SOŠ Zlaté Moravce


DOD 2018

Z iniciatívy Európskej komisie bol vyhlásený už tretí ročník „Európskeho týždňa odborných zručností – European Vocational Skills Week“, ktorého cieľom je zvýšiť atraktívnosť odborného vzdelávania a prípravy na podporu kvalitných zručností a pracovných miest. Zahŕňa podujatia v zúčastnených krajinách v celej Európe, ktoré sa konajú na miestnej, regionálnej, národnej alebo európskej úrovni v týždni od 5. – 9. novembra 2018.

Keďže sme škola, ktorá intenzívne propaguje odborné vzdelávanie a prípravu, vzdelávame žiakov v systéme duálneho vzdelávania v technických odboroch, ktoré sú na trhu práce najžiadanejšie, rozhodli sme sa už po druhýkrát prihlásiť „Deň otvorených dverí“ na našej škole ako aktivitu v rámci Európskeho týždňa odborných zručností.

Naši zamestnanci, zástupcovia firiem, s ktorými spolupracujeme v systéme duálneho vzdelávania, ale v prvom rade žiaci našej školy prezentovali odbory, v ktorých študujú, svojim budúcim spolužiakom, ich rodičom a učiteľom, ktorí 9. novembra 2018 navštívili našu školu. Prítomní boli aj zástupcovia Štátneho inštitútu odborného vzdelávania z Bratislavy, ktorí vyslovili spokojnosť nad úrovňou prezentácií, ale najmä nad účasťou a záujmom žiakov ZŠ o uvedenú akciu. Za všetko hovoria čísla: nášho DOD sa zúčastnilo 5 zamestnávateľov, 118 žiakov ZŠ, 20 rodičov, 8 výchovných poradcov zo ZŠ, 30 našich žiakov a všetci pedagogickí zamestnanci našej školy. Cieľ, ktorý sme si stanovili – dosiahnuť minimálne 200 účastníkov, sa nám podarilo nielen splniť, ale aj prekročiť.

Veríme, že väčšinu účastníkov DOD naša prezentácia zaujala, že si vyberú z ponuky študijných alebo učebných odborov a vyberú si tak cestu istoty pracovného miesta s nadštandardným finančným ohodnotením. Radi ich, aj ich kamarátov a príbuzných, privítame aj 8. februára 2019, kedy budeme organizovať druhé kolo Dní otvorených dverí na našej škole. Zamestnávatelia ponúknu už konkrétne počty voľných pracovných miest pre jednotlivé odbory, rodičia a žiaci sa dozvedia o možnostiach návštevy firiem v rámci ich firemných DOD a o ďalšom postupe uzatvárania učebných zmlúv. A my na škole? My budeme radi, keď sa väčšina záujemcov rozhodne pre štúdium na našej SOŠ technickej, pretože si vyberú školu, ktorá má 147 žiakov v systéme duálneho vzdelávania, čo je najviac v celom Nitrianskom samosprávnom kraji. A navyše, naši absolventi nezapĺňajú úrady práce, nakoľko firmy, s ktorými spolupracujeme ich zamestnajú ihneď po skončení štúdia.

Organizovaním DOD, pod záštitou Európskej komisie, sme prispeli k popularizácii odborného vzdelávania na Slovensku. Atraktívnou a interaktívnou formou sme priblížili štúdium technických odborov žiakom základných škôl a ich rodičom, čím sme naplnili cieľ, ktorý si organizovaním Európskeho týždňa odborných zručností vytýčila Európska komisia.

Eva Koprdová

Za správnosť, úpravu a vecnosť zodpovedájú autori príspevkov.

Foto z DOD 2018

DOD 2018